Mindent, amit tudnod kell a mitesszerekről

Mindent, amit tudnod kell a mitesszerekről

Olyan termékeket is tartalmazunk, amelyekről úgy gondoljuk, hogy hasznosak az olvasóink számára. Ha ezen az oldalon található linkeken keresztül vásárol, akkor kis jutalékot kereshetünk. Itt van a folyamatunk.

A mitesszerek kicsi, sötét léziók, amelyek a bőrön jelennek meg, gyakran az arcon és a nyakon. Ezek az enyhe pattanások jellemzői, de megjelenhetnek anélkül, hogy más pattanások vannak jelen.

tartalmaznak melanin oxidált változatát, a sötét pigmentet, amelyet a bőr a bőrben készített.

Az Egyesült Államokban (USA) pattanások olyan bőrfertőzés, amely akár 50 millió embert érint. A mitesszerek helyes kezelése elősegítheti a súlyosabb pattanások kialakulásának megelőzését.

Gyors tények a feketékről

 • A feketék oxidált melaninból készülnek, és nem csapdába esett szennyeződések.
 • A feketékre történő szorítás vagy súrolás rosszabbá teheti őket.
 • A mitesszerek csökkentése, az olaj alapú bőrápolási termékek, a nedves környezetek, a szűk ruhák és az alkoholt tartalmazó bőrtermékek elkerülése.
 • Hajlamosak akkor jelennek meg, amikor a hormonok a bőr alatti mirigyek által megnövekedett faggyú, olajos anyag termeléséhez vezetnek.

Mik a mitesszerek?

A feketék egyfajta comedo. A komedonok akkor fordulnak elő, amikor a bőr pórusai elhalt bőrsejtekhez és zsíros, faggyúnak nevezett védő anyaghoz kapcsolódnak.

A feketék teteje, amely a bőr felületén látható, sötét színű.

Általában a haj a pórusokban a szőrtüszőkből nő, és a faggyú faggyúmirigyek alatta fekszenek.

Amikor ezeket a pórusokat bedugják, a nyitott pórusban lévő elhalt bőrsejtek reagálnak a levegőben lévő oxigénnel és feketévé válnak, és egy feketéket képeznek.

Ezt gyakran összetévesztik a csapdába esett szennyeződésekkel, de a mitesszerek fejlődése nem kapcsolódik a bőr tisztaságához.

Egyéb pattanások általában bezáródnak, de a mitesszerekben az eltömődött pórus körüli bőr kinyílik, a levegő bekapcsolódik, és az összegyűjtött faggyúolaj vagy az elhalt bőrsejtek oxidálódnak és feketévé válnak, vagy néha sárgássá válnak.

A feketék leggyakrabban megjelennek az arcon, a hátán, a nyakán, a mellkasán, a karokban és a vállakon. Több szőrtüsző van ezeken a területeken.

okok

Egyes tényezők növelhetik a feketék fejlesztésének esélyét. A

életkor és a hormonális változások fontos tényező. A pattanások más tüneteihez hasonlóan a feketék a leggyakoribb a pubertás során, amikor a hormonszint változása a faggyok termelésének tüskéjét váltja ki. Bármely életkorban azonban megjelenhetnek.

androgén, a férfi nemi hormon, a faggyú nagyobb szekréciót és a bőrsejtek nagyobb forgalmát váltja ki a pubertás körül. Mind a fiúk, mind a lányok magasabb szintű androgénszintet tapasztalnak serdülőkorban.

A pubertás után, a menstruációhoz, a terhességhez és a fogamzásgátló tabletták használatahoz kapcsolódó hormonális változások a nőkben is feketéket hozhatnak.

A bőrsejtek túltermelése a test által.

Egyéb tényezők a következők:

 • A pórusok blokkolása vagy lefedése kozmetikumok és ruházat által
 • Nehéz izzadás
 • Borotválkozás és egyéb tevékenységek amelyek megnyitják a szőrtüszők
 • Magas páratartalom és zsír a közvetlen környezetben
 • Néhány egészségi állapot, például stressz, policisztás petefészek -szindróma (PCOS) és premenstruációs szindróma (PMS)
 • Olyan gyógyszerek, amelyek ösztönzik a bőr gyors forgalmát
 • Néhány szteroid alapú gyógyszerek, például kortikoszteroidok használata

A népszerű hittel ellentétben a rossz higiéni okozza a mitesszereket. A túlzott súrolás annak eltávolítása érdekében, hogy eltávolítsák őket, még rosszabbá teheti őket.

tünetek

A fő tünet a kicsi, sötét lézió, amely a feketék nevét adja.

A feketék a pattanások tünete, de a nyitott pórusok okozzák, bizonyos szempontból különböznek a többi pattanás sérülésektől.

A mitesszerek nem gyulladásosak. Ez azt jelenti, hogy nem fertőzöttek, és nem okoznak fájdalmat és kellemetlenséget ugyanúgy, mint a pattanások és a pustulák.

A mitesszerek megemelt textúrájúak, de hízelgőbbek, mint a pattanások.

A mitesszerek által okozott megjelenés változása zavarba és társadalmi vagy pszichológiai nehézségeket okozhat egyes betegeknél.

faggyúszálak

A faggyúszálak feketéknek tűnnek, de különböznek egymástól. Megjelenhetnek az orrán. Általában kisebbek, csoportokban jelennek meg, és tapintással érzik magukat. A faggyúszálak olyan mirigyek, amelyek a faggyú áramlását a pórusokon átirányítják. A mitesszekkel ellentétben nem a pattanások egyik formája.

Diagnózis

A feketék ritkán vezetnek orvos látogatásához, hacsak nincs súlyos pattanás. Könnyen azonosíthatók és diagnosztizálhatók megjelenésükből.

Kezelés: Do’s and Dots

A legtöbb ember otthon kezeli a mitesszeket anélkül, hogy orvoshoz kellene fordulnia, de egyes tevékenységek még rosszabbá tehetik őket, vagy egy súlyosabb pattanás típusát kiválthatják. –

Sok mítosz és ellentmondás van a mitesszerek kezeléséről, tehát a legjobb, ha megnézem, mi működik az Ön számára.

Do’s a mitesszők számára

Tisztítás: Az arc finoman hámlasztásához szükséges speciális súrlók segíthetnek. Keresse meg azokat, amelyek illatmentesek és érzékenyek, és kerüljenek bármit, ami a bőrét túlságosan szárazra teszi. Különböző termékek kaphatók online vásárláshoz.

Bár fontos a bőr kiszáradása a túlzott olajtermelés csökkentésével, a túl sok szárítás még rosszabbá teheti a kérdéseket, mert az olaj extra előállításának stimulálása a mirigyek által.

Smink és kozmetikumok: Használjon olyan nem komedogén termékeket, amelyek nem eltömítik a pórusokat, ehelyett a pórusokat tiszta és nyitva kell tartaniuk, és csökkenteniük kell a halott bőr felhalmozódását. A nem komedogén smink online vásárláshoz különféle márkáktól vásárolható.

vényköteles kezelések: Azelaisav, szalicilsav és benzoil-peroxid mind a vényköteles, mind a pult (OTC) formájában nem gyulladásos pattanások esetén. Ezek aktuális kezelések, amelyeket közvetlenül a bőrre alkalmaznak. Az A -vitamint tartalmazó vényköteles gyógyszereket, például a tretinoint, a tazarotint és az adapalént tartalmazó vényköteles gyógyszereket írhatják elő, hogy megakadályozzák a dugók kialakulását a szőrtüszőkben és elősegítsék a bőrsejtek gyorsabb forgalmát.

A legtöbb ember azonban csak akkor keresi ezeket a kezeléseket, amíg pattanása nem rontott, hogy fertőzött vagy súlyosabb formává váljon, például pattanások. Lehet, hogy a legjobb, ha egy bőrápolási szakember távolítsa el a mitesszereket, ha azok zavaróvá válnak.

Alapvető feltételek: Bármely más bőrprobléma, például az ekcéma vagy a rosacea, kissé nehezebbé teheti a feketék kezelését. A betegséget a pattanások előtt kell kezelni, mivel a sikeres kezelés javulást eredményezhet a mitesszerekben.

Pihenés és relaxáció: A elegendő pihenés és a stressz elkerülése szintén segíthet, mivel a stressz kiválthatja a faggyok termelését. A testmozgás elősegítheti a stressz csökkentését.

Élelmiszer: A kutatások nem erősítették meg, hogy a krumpli vagy a csokoládé kivágása vagy csökkenti a pattanásokat, de az egészséges, kiegyensúlyozott étrend rengeteg friss gyümölcs- és zöldséggel előnyös az általános egészség szempontjából. Ez csökkentheti a bőr sérüléseinek fertőzött kockázatát.

A mitesszerek esetében

A hormonális triggerek elkerülhetetlenné tehetik a feketéket, de egyes tényezők növelhetik a kockázatot, vagy rosszabbá tehetik őket.

Megpréselés: Kerülje el a feketék nyomását, még egy fém feketék -eltávolítóval is, mivel ez irritálhatja a bőrt, és még rosszabbá teheti a problémát.

Gőzölés: A gőzfürdőt már régóta ajánlják a mitesszerek kezelésére, azon az alapon, hogy „kinyitja a pórusokat”. Ezt azonban a kutatás nem erősítette meg. Vannak, akik úgy találják, hogy ez még rosszabbá teszi a problémát.

súrolás: Ez súlyosbíthatja a problémát. A súrolás eltávolítja a faggyot. A faggyúmirigyek ezután keményebben dolgoznak a faggyú cseréje érdekében, ami több elzáródást és a gyulladásos pattanások kockázatát eredményezi.

Elhelyezők: Az eltávolító csíkokat, maszkokat és vákuumokat óvatosan kell használni, mivel ezek irritálhatják és károsíthatják a bőrt, ha visszaélnek.

smink és kozmetikumok: Kerülje az olaj alapú sminkeket és a bőrápolási termékeket.

Egyéb környezeti kiváltók, amelyeket elkerülni kell:

 • Nedves környezetek
 • Szűk ruhák, amelyek bezárják a bőrt
 • Skin termékek Az alkohol, mivel ezek is meghúzhatják és kiszáríthatják a bőrt

hidrogén -peroxid: ezt a pattanásokhoz javasolták. Csökkentheti a kitörések súlyosságát, de egy kemény termék is, amely kiszáradhat és irritálhatja a bőrt. A kutatók továbbra sem döntenek arról, hogy káros hatásai miatt használják -e vagy sem.

növényi alapú kezelések

A növényi alapú kezeléseket gyakran javasolják a pattanásokhoz, és néhány kutatás folyamatban van. A teafa, a kakukkfű, az aloe vera és a rózsaolajok úgy tűnik, hogy antibakteriális előnyöket kínálnak a pattanások fertőzésének megakadályozására. További kutatásokra van szükség.

Az enyhe pattanások egyik formájaként a mitesszerek általában önmagukban oldódnak meg, amikor a test sokkal sikeresebben szabályozza a hormonokat a pubertás után. Hosszú időt vehet igénybe, amíg a mitesszerek önmegoldást végeznek, és évekig fennmaradhatnak.

Az a beteg, akinek pszichológiai nehézségei vannak a mitesszerek megjelenésével, hasznos lehet a tanácsadó látása.

 • Pszichológia/pszichiátria

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési irányelveket tartalmaznak, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.