shkaqe dhe trajtim për lëkurën e lëmuar

shkaqe dhe trajtim për lëkurën e lëmuar

njerëzit zakonisht përdorin frazën "lëkurë të copëtuar" për të përshkruar livedo retikulis, një gjendje që shkakton një model të njollosur ose të ngjashëm me ueb të linjave të kuqe, blu ose vjollcë shfaqen në të gjithë lëkurën. Në tonet shumë të thella të lëkurës, modeli mund të jetë një kafe e errët.

Livedo retikulis mund të jetë rezultat i zvogëlimit të rrjedhës së gjakut në një zonë të lëkurës. Kjo mund të jetë për shkak të një reagimi ndaj temperaturave të ftohta, një simptome të gjendjes mjekësore ose efektit anësor të një ilaçi. Në disa raste, livedo retikulis është idiopatik, që do të thotë se mjekët nuk mund të identifikojnë një shkak.

Për shkak se lëkura e grumbulluar nuk është një term mjekësor, njerëzit gjithashtu mund ta përdorin këtë për të përshkruar disa kushte të tjera të lëkurës dhe skuqje. Ky artikull do të përqendrohet në lëkurën e grirë të shkaktuar nga livedo reticularis.

Një shënim për seksin dhe gjininë

Seksi dhe gjinia ekzistojnë në spektër. Ky artikull do të përdorë termat, "mashkull", "femër", ose të dy për t’iu referuar seksit të caktuar gjatë lindjes. Klikoni këtu për të mësuar më shumë.

isfarë është lëkura e grumbulluar?

Lëkura e lëmuar është një model neto ose i ngjashëm me ueb në lëkurë. Ky model zakonisht do të duket i kuq, kaltërosh, vjollcë ose kafe.

Studiuesit besojnë se lëkura e grumbulluar zhvillohet kur ka mungesë të rrjedhës së gjakut në lëkurë. Kjo mund të nënkuptojë më shumë gjak të deoksigjenuar është nën sipërfaqen e lëkurës, gjë që shkakton modelin e gjallë të faqes në internet ose dantella.

Emri mjekësor për këtë simptomë është livedo retikulis.

Llojet kryesore të livedo reticularis janë:

 • Fiziologjike livedo retikulis/cutis marmorata: një reagim i përkohshëm ndaj të ftohtit që vjen dhe shkon. Zakonisht prek fëmijët dhe foshnjat, por gjithashtu mund të prekin të rriturit.
 • Livedo primar ose idiopatike Livedo: Lëkura e grumbulluar që nuk ka një shkak.
 • Livedo sekondare Retotike: Lëkura e grumbulluar e shkaktuar nga një gjendje themelore.

Livedo Racemosa është gjithmonë rezultat i një gjendje themelore dhe ka një lidhje të fortë me sindromën antifosfolipide (APS).

shkaqet e lëkurës së grirë

Shumë gjëra mund të zvogëlojnë rrjedhën e gjakut të oksigjenuar në lëkurë, kështu që shumë gjëra mund të shkaktojnë livedo retikulis. Mjekët i rendisin rastet në kategori të ndryshme për ta bërë më të lehtë kuptimin e shkaqeve të mundshme.

Më poshtë janë disa nga shkaqet që lidhen me lëkurën e copëtuar.

Ftohtë

Fiziologjia livedo retikulis, ose cutis marmorata, mund të ndodhë kur enët e gjakut shtrëngojnë në përgjigje të të ftohtit. Ndërsa lëkura ngrohet, enët e gjakut hapen përsëri, gjë që çon në pastrimin e lëkurës së grirë.

Kjo mund të prekë të rriturit dhe fëmijët, por është më e zakonshme tek fëmijët dhe gratë e reja.

Kjo është një gjendje e padëmshme që nuk kërkon trajtim. Njerëzit mund të zvogëlojnë simptomat e tyre duke ngrohur lëkurën e tyre.

sindromi antifosfolipid

Rrallë, retikulis idiopatik livedo mund të jetë një simptomë e hershme e një gjendje autoimune të njohur si sindromi antifosfolipid (APS) dhe shoqërohet me një numër të ulët të gjakut (trombokytopenia).

APS, ose sindromi Hughes, është një gjendje autoimune që prek kryesisht të rinjtë ndaj të rriturve të moshës së mesme. Në këtë gjendje, antitrupat jonormal mund të çojnë në mpiksje jonormale të mikro gjakut, të cilat ulin rrjedhën e gjakut dhe rrisin rrezikun e goditjes në tru dhe emboli pulmonare.

Lëkura e lëmuar, së bashku me copëza të lëkurës së kuqe ose vjollcë, është një simptomë e zakonshme e AP. Një person gjithashtu mund të zhvillojë:

 • Problemet e qarkullimit të gjakut
 • mpikset e gjakut
 • Ulçera të këmbëve

gjithashtu hulumtim tregon se APS mund të jetë një gjendje themelore tek njerëzit me sindromën Snedden, një çrregullim në të cilin mpiksja jonormale çon në simptoma neurologjike. Kjo gjendje gjithashtu mund të shkaktojë lëkurë të grumbulluar.

Njerëzit që kanë APS gjithashtu kanë një rrezik të shtuar të zhvillimit të trombozës së venave të thella. Për këtë arsye, shumë njerëz me këtë diagnozë kanë nevojë për ilaçe për hollimin e gjakut për të ndihmuar në parandalimin e mpiksjes së rrezikshme të gjakut.

Kushtet e tjera themelore

Shkaqet e retikulis sekondar të livedo janë zakonisht sëmundje themelore ose çrregullime. Këto përfshijnë:

Sëmundja e tiroides

Sipas hulumtimit, sëmundjet e gjëndrave tiroide, përfshirë hipotiroidizmin, mund të shkaktojnë lëkurë të grumbulluar.

Hipotiroidizmi gjithashtu mund të shkaktojë:

 • Shtimi i pashpjegueshëm i peshës
 • Energjia e ulët
 • Ndjeshmëria ndaj të ftohtit

Sëmundjet që prekin gjëndrën paratiroide gjithashtu mund të shkaktojnë lëkurë të copëtuar, veçanërisht kur enët e gjakut kalcifikojnë, duke dëmtuar qarkullimin.

Trajtimi për sëmundjen e tiroides përqendrohet në korrigjimin e niveleve të hormoneve tiroide të një personi. Njerëzit me hipotiroidizëm do të duhet të marrin hormonet sintetike tiroide.

Artriti reumatoid

Artriti reumatoid (RA) është një tjetër shkak i mundshëm i lëkurës së copëtuar. Shtë një sëmundje autoimune që shkakton dhimbje në nyje dhe inflamacion.

Ai gjithashtu mund të shkaktojë lëkurë të errët, të lezetshme ose të grirë, e cila mund të jetë për shkak të mënyrës se si gjendja inflamatore ndikon në enët e gjakut.

Simptoma të tjera të RA përfshijnë:

 • Një ethe e ulët
 • Dhimbje dhe ngurtësi që zgjat më shumë se 30 minuta
 • Humbja e peshës
 • gunga të forta ose nyje nën lëkurë në duar, bërryla ose kyçin e këmbës

Nuk ka kurë për RA, por trajtimi mund të zvogëlojë simptomat dhe rreziku i dëmtimit të përbashkët. Mjekët mund të përshkruajnë ilaçe antirheumatike modifikuese të sëmundjes (DMARD), biologji dhe ilaçe për dhimbje për të zvogëluar aktivitetin autoimun dhe për të menaxhuar simptomat e njerëzve.

COVID-19

Hulumtimi tregon se livedo retikulis mund të jetë një simptomë e COVID-19.

Një studim rasti i vitit 2020 vëren se simptomat e lëkurës mund të ndodhin në sa më shumë 20% të njerëzve me harmoniqhealth.com COVID-19. Në disa raste, skuqjet e ngjashme me retikulën e livedo mund të jenë një simptomë e hershme COVID-19 ose simptoma e vetme e infeksionit të supozuar.

Mjekët nuk e dinë se çfarë shkaktoi në mënyrë specifike skuqjet në këta njerëz. Mund të jetë pjesë e një reagimi imunitar ose të lidhur me ilaçet e reja për COVID-19.

Simptoma të tjera të COVID-19 përfshijnë:

 • ethe
 • Të dridhura
 • Një kollë
 • Një humbje e re e shijes ose era
 • Ndjenja e shkurtër e frymës
 • Lodhja
 • dhembja e trupit
 • Një dhimbje e fytit
 • hundë e ngjeshur ose e rrjedhshme
 • nauze
 • Të vjella
 • Një dhimbje koke

Nëse dikush mund të ketë covid-19, Ata duhet të qëndrojnë në shtëpi dhe të kërkojnë testime nga autoriteti i tyre shëndetësor lokal, edhe nëse simptomat e tyre janë të buta. Shumica e rasteve të COVID-19 përmirësohen më vete pa trajtim, por njerëzit duhet të kërkojnë ndihmë urgjente nëse dikush zhvillon:

 • Vështirësia e frymëmarrjes
 • Buzët blu ose të bardha
 • Konfuzion i ri
 • Dhimbje ose presion në gjoks
 • Vështirësia për të qëndruar zgjuar

Një person mund të marrë një vaksinë kundër COVID-19.

Mësoni më shumë se çfarë të bëni nëse dikush ka simptoma COVID-19.

pankreatiti akut

Lëkura e lëmuar është një simptomë sekondare dhe e rrallë e pankreatitit akut. Kjo gjendje ndodh kur pankreasi bëhet i përflakur për një periudhë të shkurtër.

Një person me pankreatitit akut mund të marrë lëkurë të copëtuar. Simptomat e tjera përfshijnë:

 • dhimbje të rëndë barku
 • nauze
 • ethet
 • të vjella
 • Diarrea

Trajtimet për pankreatitin akut përfshijnë lëngje intravenoze (IV) dhe ilaçe anti-inflamatore. Ndryshimet në stilin e jetës gjithashtu mund të ndihmojnë në parandalimin e kthimit të tij.

lupus

lupus është një gjendje inflamatore autoimune në të cilën sistemi imunitar fillon të sulmojë indet e shëndetshme. Nëse lupus shkakton dëmtim të enëve të vogla të gjakut, një person me këtë gjendje mund të zhvillojë livedo retikulis.

Simptoma të tjera të lupusit përfshijnë:

 • Një skuqje në formë fluture në fytyrë
 • Lodhja
 • dhimbje
 • Ellingnjtja
 • ngurtësi
 • E thatë Ees
 • ethet
 • Problemet e frymëmarrjes
 • Ulçera orale

Nuk ka kurë për lupus, megjithëse trajtimi mund të ndihmojë në menaxhimin e simptoma. Disa opsione përfshijnë ilaçe anti-inflamatore josteroidale (NSAIDs), kortikosteroide dhe imunosupresantë. Ndryshimet në stilin e jetës, siç është administrimi i stresit dhe braktisja e duhanit gjithashtu mund të ndihmojnë në lehtësimin e simptomave.

Shoku septik

Lëkura e grirë mund të jetë një shenjë se trupi i një personi është në shok septik. Shoku septik është një urgjencë mjekësore në të cilën bakteret hyjnë në rrjedhën e gjakut të një personi. Shkakton presion të papritur të ulët të gjakut, duke çuar në uljen e rrjedhës së gjakut në lëkurë. Nëse lihet e patrajtuar, mund të shkaktojë dëmtim të organeve.

Përveç lëkurës së ftohtë dhe të lëmuar, simptomat e shokut septik mund të përfshijnë:

 • Vështirësinë e frymëmarrjes
 • Ritmi i shpejtë i zemrës
 • Frymëmarrja e shpejtë
 • nauze ose të vjella
 • Dobësia
 • marramendje
 • Fainting

nëse dikush Duket sikur janë në shok septik, kontaktoni menjëherë shërbimet e urgjencës. Trajtimi

mund të përfshijë oksigjen, lëngje IV dhe testime të mëtejshme. Një person gjithashtu mund të ketë nevojë për trajtim për shkakun themelor të shokut të tyre septik, zakonisht një infeksion.

Diagnostifikimi

Njerëzit duhet të flasin me një mjek nëse kanë lëkurë të copëtuar dhe nuk janë të sigurt pse. Një mjek mund të:

 • Kryeni një ekzaminim fizik
 • Merrni një histori të plotë mjekësore
 • Kërkoni punë gjaku për të kontrolluar infeksionet dhe sëmundjet
 • Kryeni një biopsi të lëkurës për vlerësim të mëtejshëm

Për shembull, një person me një infeksion i cili duket i hutuar mund të ketë tronditje septike, ndërsa një fëmijë i porsalindur mund të ketë përzierje tipike të lëkurës zhvillimore.

Parandalimi

Në varësi të asaj që po e shkakton atë, lëkura e grumbulluar nuk është gjithmonë e parandalueshme. Sidoqoftë, nëse dikush ka marmorata cutis ose një gjendje tjetër që ndikon në temperaturën e trupit ose qarkullimin, duke ndërmarrë hapa për të qëndruar i ngrohtë dhe të forcojë rrjedhën e gjakut mund të ndihmojë.

Njerëzit mund të provojnë:

 • Qëndrimi aktiv: Ushtrimi i rregullt mund të ndihmojë në përmirësimin e qarkullimit. Shmangni uljen ose shtrirjen për periudha të gjata, kudo që të jetë e mundur. Nëse kjo është e pashmangshme, bëni pushime të rregullta për tu shtrirë dhe lëvizur. Njerëzit me lëvizshmëri të kufizuar mund ta shohin të dobishëm për të ngritur këmbët.
 • Mbajtja e ngrohtë: Veshja e shtresave të shumta, të lehta të veshjeve është një mënyrë më efektive për të qëndruar të ngrohtë sesa të veshësh vetëm një shtresë të trashë. Një batanije mund të ndihmojë në mbajtjen e këmbëve dhe këmbëve të ngrohta kur ulen. Vendosja e dorezave para se të dilni jashtë në kurthe të motit të ftohtë ajër të ngrohtë.
 • Ulja e presionit mbi ekstremitetet: Mundohuni të shmangni vendosjen e peshës në krahë ose këmbë për periudha të gjata. Për shembull, nëse dikush shpesh ulet me këmbët e kryqëzuara, ata mund të përpiqen t’i heqin ato për të lejuar që gjaku të rrjedhë më lehtë. Veshja e veshjeve të ngushta gjithashtu mund të zvogëlojë rrjedhën e gjakut, kështu që synoni rrobat që përshtaten, por nuk gërmojnë.
 • Masazh: Masazhi mund të ndihmojë në stimulimin e qarkullimit. Një person mund të vizitojë një profesionist për këtë ose të mësojë teknika të vetë-masazhit.
 • Mbajtja e hidratimit: Sigurimi i një personi të pi ujë të mjaftueshëm mund të ndihmojë në mbështetjen e rrjedhës së shëndetshme të gjakut.
 • Ulja e stresit: Kur një person përjeton stres, mund të bëjë që enët e gjakut të ngushtojnë dhe të kufizojnë rrjedhën e gjakut. Prandaj, administrimi i stresit të një personi është një strategji e mirë e parandalimit.
 • Largimi i pirjes së duhanit: Pirja e duhanit gjithashtu mund të bëjë që enët e gjakut të ngushtohen, kështu që një person duhet ta shmangë atë gjithashtu.
 • Pse një fëmijë ka lëkurë të copëtuar?

  Lëkura e grirë në foshnjat e porsalindura është zakonisht rezultat i cutis marmorata. Shtë një përgjigje tipike fiziologjike ndaj temperaturave të ftohta dhe nuk kërkon trajtim. Foshnjat zakonisht do të rriten nga cutis marmorata brenda disa javësh ose muajsh, por mund të vazhdojë në moshën madhore. Rrallë, lëkura e grumbulluar te foshnjat mund të ndodhë për shkak të marmoratës së lëkurës telangiectatica congenita, një gjendje gjenetike që bën që enët e gjakut të formohen ndryshe nga zakonisht.

  Pse disa njerëz marrin lëkurë të grumbulluar para vdekjes?

  Lëkura mund të shfaqet e grirë kur një person është afër vdekjes, veçanërisht nëse ndikon në ekstremitetet e sipërme. Lëkura e lëmuar mund të vazhdojë pasi dikush të vdesë sepse zemra ndalon pompimin, kështu që qarkullimi ndalet.

  A duhet të shqetësohem për livedo retikulis?

  Një person me lëkurë të mjerë mund të dëshirojë të shohë një mjek që mund të përjashtojë çdo shkak themelor, veçanërisht nëse ata gjithashtu po përjetojnë simptoma të tjera. Sidoqoftë, në shumë raste, mund të jetë një simptomë e padëmshme pa shkak të dukshëm ose thjesht një përgjigje ndaj temperaturës së ftohtë.

  marrja

  Lëkura e grirë nuk është e dëmshme në vetvete. Disa njerëz e zhvillojnë këtë simptomë kur janë të ftohtë. Të tjerët kanë retikulis idiopatik Livedo, që do të thotë se lëkura e copëtuar ndodh më vete dhe nuk ka asnjë shkak të qartë.

  Lëkura e grirë mund të ndryshojë në ashpërsi. Sa më i rëndë të jetë, aq më shumë të ngjarë është se është një simptomë e një gjendje tjetër.

  shoqërohet me sëmundjen e tiroides, pankreatitin akut dhe shokun. Nëse është një shenjë e një çrregullimi themelor, zakonisht do të ketë simptoma të tjera që ndodhin së bashku me lëvizjen e lëkurës.

  Njerëzit me lëkurë të grirë si rezultat i temperaturave të ftohta mund të jenë në gjendje ta lehtësojnë këtë simptomë duke rritur qarkullimin dhe duke ngrohur lëkurën e tyre. Nëse ngrohja e lëkurës së tyre nuk ndihmon, ose lëkura e copëtuar nuk është e lidhur me temperaturën, është mirë të flasim me një mjek.

  Lexoni artikullin në spanjisht.

 • Artriti reumatoid Vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat mjekësore dhe shoqatat. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale .
 • Pincelli, M. S., (2021). Livedo Racemosa: Gjetjet klinike, laboratorike dhe histopatologjike në 33 pacientë. https://journals.sagepub.co
Yayım tarihi
blog olarak sınıflandırılmış